2011. március 14., hétfő

Hősök Temetője 2011. március 11. : iskolai ünnepség



  A temető helyén zajlott a '48/'49-es szabadságharc egyik utolsó csatája, így lett a már a középkorban is működő (akkor ún. járványtemetőnek- pestises temetőnek mondott) helyen , a debreceni csata emlékére HŐSÖK TEMETŐJE.

    Aki rendszeresen túrázik, s ezt összeköti geoláda-kereséssel, annak ajánlom az alábbi linket:

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1534

(folyt. köv. saját képekkel)

Forrás: http://www.panoramio.com/photo/12956150

2 megjegyzés:

  1. Kedves Fazekas Újság!

    A képek alatt az írás helytelen adatokat tartalmaz!
    Az 1849. aug. 2-i, a várostól 4-5 kilométerre lefolyt csatáról Dr. Szűcs Ernő leírása itt olvasható:

    http://www.deol.hu/dbarch/10/26/10-26_16.pdf

    A "geoládás" cikkben is pontosan le van írva a temető története!

    A mauzóleum képét szerzői jog védi. A kép eredeti webhelyére ( http://www.panoramio.com/photo/12956150 ) lehet hívatkozni, de az itt alkalmazott felhasználás szabálytalan!

    Üdvözlettel:
    Harsányi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Harsányi!
      Örömünkre szolgál, hogy nemcsak böngésznek, hanem figyelmesen olvasnak bennünket. A szerkesztőség nevében köszönöm hozzászólását.

      Néhány gondolatot hadd osszak meg Önnel és minden kedves Olvasóval.
      Valóban: a csata nem a temetőben zajlott (temetőben nem harcolni szoktunk,bár a történelem erre is ad példát), hanem jóval nagyobb területen, ahogy ezt dr. Szűcs Ernő értékes cikkében is olvashatjuk.(A cikket külön köszönöm, biztosan fel fogjuk használni egyszer még műsorban vagy osztályfőnöki órán.)

      A másik észrevételem: történelmi ismereteim alapján
      még a világosi fegyverletétel után (aug. 13.) is folytak harcok. Kmetty György hadosztálya augusztus 15-én Lugosnál utóvéd ütközetet vívott Haynau egyik dandárával, és a debreceni ütközethez hasonlóan Kmetty csapatai nem bírtak a túlerővel, és egészen Poganyesdig vonultak vissza. Tehát a debreceni csata az egyik utolsó csata volt.

      A mauzóleum képét levettük, így van rendjén. Ebben a digitális világban sokat tanulhatunk egymástól, s az a jó, amíg tanulhatunk, együtt gondolkozhatunk valamiről, s ami mindnyájunknak hasznára válik.
      Lám, így szül a négysoros cikk jóval terjedelmesebb megjegyzést. Esterházy Péter most mosolyogna, s ujjal mutogatna kajánul, hogy a Termelési regényét plagizáljuk(1/3 rész regény+ 2/3 rész megjegyzés :)
      Más: figyelmébe ajánlom azt a most készülő DVD-sorozatot, amelyek iskolánk jeles napjait(nemzeti ünnepek, gála)örökítik meg. Itt a blogban is fogjuk hirdetni, ha elkészültek.
      Üdvözlettel:
      Vidákovics Gyöngyi
      magyartanár

      Törlés

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons