2011. november 4., péntek

Kiszoríthatja-e a könyvet a számítógép a XXI. században?

Manapság egyre jobban hódít a számítógép-főleg a fiatalok körében. Vajon helyettesíthető-e a régi idők kikapcsolódását nyújtó könyv ezzel a száz éve feltalált, sőt körülbelül húsz éve elterjedt masinával? A vélemények megoszlanak a témával kapcsolatban.
Mivel a könyvnyomtatás nagyon hosszú múltra tekint vissza, rengeteg dokumentum csak írott formában létezik, a számítógéppel nem tudjuk elolvasni. Akik a számítógép pártján állnak, mondhatják, hogy ma még tényleg sok iromány nincs elektronikus formában tárolva, de egyre több, és több kerül fel a világhálóra, hogy mindenki számára elérhető legyen, méghozzá ingyen! Ha az internetről is hozzáférhetőek lesznek majd ezen dokumentumok, nem kell attól tartani, hogy egyre jobban használódik az eredeti könyv, esetleg elvesznek a rajta lévő adatok, hiszen mindenki otthon, egy lépés megtétele nélkül, pár kattintással már meg is tudja, amit szeretne - a kattintással pedig nem kopik semmi.
A számítógép – persze ehhez bizonyos programok szükségesek – alkalmas arra, hogy témakörök vagy bizonyos kulcsszavak alapján gyűjtsön anyagot. Főleg a szakkönyveknél van ennek jelentősége, ahol egy-egy kisebb témakört nehéz megtalálni. Ezzel nagyon sok időt lehet megspórolni, amit az ember másra fordíthat. 
A számítógép nagy előnye még az olcsósága. Az internethasználatért minden hónapban ki kell fizetni egy bizonyos alapdíjat, amelyet különböző feltételek mellett még olcsóbbá tehetünk, azonban egy adott témában rengeteg információhoz hozzájuthatunk sok-sok könyvből összeollózva, kiemelve a lényeget. Míg ha külön meg kell venni a könyveket, sokkal többet kell kifizetnünk. Ha könyvtárból kölcsönözzük ki, akkor is körülbelül annyiból jövünk ki, mint az internethasználattal, csak többet kell „járkálnunk”, ami a mai lustuló világban nincs kedvére az embereknek 
Ráadásul a könyvtárhasználat például időhöz van kötve, mivel a könyvtár nincs mindig nyitva. A számítógép azonban bármikor elérhető, éjjel-nappal, mi döntjük el, hogy mikor kapcsoljuk be. 
Ha összehasonlítjuk a könyvben és a számítógépen levő képeket, egyértelműen jobb az utóbbinak a minősége.
A számítógép segítségére lehet a fogyatékos embereknek is. Például a könyvek megismerésében. Gondoljunk csak a vakokra, akiknek fárasztó lehet az ujjhegyükkel letapogatni a betűket olvasáskor. A számítógép arra is alkalmas, hogy esetleg a könyveket hanganyagként ismerjék meg. Ez sokkal kényelmesebb a számukra. 
Persze akármennyi érv is szól a számítógép mellett, mindig lesznek olyanok, akik semmi pénzért nem adnák a könyvet. Megveszik, kinyitják, érzik azt a jellegzetes ,,új könyv illatot”, tapintják a lapokat. Számukra ez szerelem, ők a könyvek szerelmesei. No, meg persze ott vannak a gyűjtők is, akiknél ez a szeretet egyfajta megszállottság.
Véleményem szerint a számítógép előbb-utóbb ki fogja szorítani a könyvet, mivel használatával időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg, amik a folyamatosan gyorsuló életben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.



Csiszár Dorottya, 9.A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons