2011. október 13., csütörtök

Légy te is kutyasétáltató! (vagy örökbe fogadó)


Posted by Picasa

Az önkéntes munkának számtalan formája van, mindenki megtalálhatja a magának legjobban megfelelő lehetőséget, mellyel segíthet, önzetlenül adhat valamit az embereknek. Hogy kiknek? Erről szól ez a cikk.

 
 A Fazekas Mihály Gimnáziumönkéntesei” második éve –saját kezdeményezésükre - indultak el ezen az úton, (sok-sok tervvel a tarsolyukban) s lettek egy szombat délelőtt kutyasétáltatók.
Az „Együtt az Állatokért” Állatvédő Közhasznú Egyesület – mely már 2004 januárja óta működik – nonprofit szervezetként végzi rendkívül nehéz, viszont korántsem hálátlan és szeretet nélküli munkáját. A Debrecen környékén kóborló állatok közül bejelentések alapján, lakossági segítséggel vagy hatóságilag kerülnek ide macskák, de túlnyomó részben kutyák. Az esetek nagy részében bántalmazott és rendkívül rossz körülmények közül begyűjtött állatok lelnek itt megértésre és gondoskodásra. A gondozók – akik szintén nagylelkű önkéntesek közül kerülnek ki – pedig minden erejükkel segítik őket, hogy az emberekbe vetett hitüket visszanyerve új gazdára leljenek, és ismét „az ember legjobb barátjaként” élhessenek.
Hozzáfűzhetnénk a „megfelelő” jelzőt az ember mellé, hiszen az állatok egy része éppen az emberi felelőtlenség miatt kerül kilátástalan, sokszor halál közeli helyzetbe. Számos esetben a meggondolatlanul kiválasztott házi kedvenc és utána az attól való megszabadulás miatt kerülnek az utcára a szeretetre éhes kis kedvencek.
Havonta körülbelül 30-35 kutya kerül ide, keverékek, fajtiszták egyaránt. Általában a fajtatiszta kutyákat viszik el hamarabb, ám a „keverékek” között is rendkívül hűséges és őszinte barátra lelhetünk. Sőt, sokszor ezek a kutyák egyesítik sok fajta előnyeit egymásban.
Az Egyesület az adó 1%-ból befolyó összegből és adományokból tartja fönn a Hosszúpályi irányában található menhelyét.
Az állatokat a lehető legjobb körülmények között tartják gondozóik. Megfelelő mozgástér és megfelelő mennyiségű táplálék áll a kutyák rendelkezésére. A nagyságrendek érzékeltetése végett szeretném megosztani, hogy a telepen található állatoknak naponta 80-100 kg közti élelemre van szükségük. Így az Egyesület nagyon szívesen fogad minden felajánlást a kis konzervektől egészen a méretes zsákokig.
Sőt! Azok jelentkezését is szívesen látják, akik az állatok életminőségén kívánnak javítani. Kitűnő alkalom erre a kutyasétáltatás, melyre minden nap 8 és 12 óra közt van lehetőség. Ekkor születhetnek olyan pillanatok és olyan barátságok ember és állat között, melyek meghatározóak lehetnek a későbbiekben.
Mivel az örökbefogadásra is van lehetőség, ezért a szimpatikus ebet haza is lehet vinni.
Érdemes tehát – akár családi program keretében vagy barátokkal - kisétálnunk Debrecen határába, s megtalálnunk azt az árva szempárt, amely bennünket hív. Gazdagabbak leszünk általa. Álljunk meg egy kicsit, fordítsunk fülünket feléjük, és hallgassuk meg hívó szavukat!
Mi megtettük.

Kovács Ákos  10. E
Fazekas Mihály Gimnázium 
Az önkéntesek mentortanára: Lakatosné Tóth Ildikó
Az internetes Fazekas-újság segítő pedagógusa: Vidákovics Gyöngyi

1 megjegyzés:

  1. A lehető legjobb döntés amit életem során hoztam, az, hogy önkéntes lettem.
    Ezt csak a kutyáknak köszönhetem.

    VálaszTörlés

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons