2013. március 28., csütörtök

Bajkán Domonkos,Bessenyei Ditta, Papp Boglárka (9. E) Út a sikerhez



Néhány napja egy matematika tehetséggondozó osztálybeli diák, Péter Bálint (7. A) számolt be a Fazekas-hét március 19-i előadásáról. Most a humán fakultációsok szólnak!

Bajkán Domonkos,Bessenyei Ditta, Papp Boglárka
(9. E)


Út a sikerhez

Számunkra, kilencedikes diákoknak, megtiszteltetés, hogy egy ilyen neves gimnáziumba járhatunk, mint a Fazekas. A kiemelkedően jó szakok és tanárok mellett a remek programok miatt is szeretjük az iskolát. Ilyen például a nemrég megrendezett Fazekas-hét. Ennek a keretén belül vehettünk részt egy nem mindennapi eseményen.
2013. március 19-ét írunk. Izgatottan ülünk a tornateremben osztálytársaimmal, s a fülünkben még cseng, ahogy a tanárok mondják: igen, Oscar-díjas.
 De kiről is beszélünk?
Egy volt fazekasos diák visszalátogatott a gimnáziumba. Ez így önmagában mit sem mondó, de amint nektek, Tisztelt Olvasók, elmeséljük, mi mindent mutatott be nekünk ezen az előadáson a volt tanuló, leesik az állatok is!!! J
Priskin Gyula Debrecenben született, az Újkerti Általános Iskolában kezdte tanulmányait. Kedvenc tantárgyai a matematika és a történelem voltak. Már ekkor szakkörök keretében kezdett ismerkedni a számítógéppel. Ezután felvételt nyert a Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatára, ahol is Simon Gyula tanár úr volt az osztályfőnöke. Itt ismerkedett meg Jászberényi Márkkal és Perlaki Tamással. Matematika, fizika és számítógépes versenyeken vett részt, sokszor bejutott országos versenyekre, illetve megnyerte az OKTV-t.
1992-ben érettségizett, majd a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem programozó matematikus szakjának hallgatója lett, és számítógépes grafikával foglalkozott, matematikából pedig nagyon erős volt. A Fazekasban és az egyetemen tanultaknak sok hasznát vette, első munkáját is ezen a téren szerezte a DMS Kft.-ben: számítógépes rendszerekkel foglalkozott, illetve a Duna TV és az akkor induló TV2-nél is munkatársa lett Jászberényi Márkkal.
Az ezredfordulón indultak el azon az úton, amely az Oscar- és a többi díj felé vezetett. Ha említésre kerülnek azok a filmek, mint a Gyűrűk Ura, a Karib-tenger kalózai vagy a Skyfall, eszünkbe jutnak a hihetetlenül jól megoldott filmes technikák. A fent említett három volt fazekasos tanuló, Priskin Gyula, Perlaki Tamás, Jászberényi Márk és az öccse, Jászberényi Áron, létrehozott egy céget Colorfront néven. 2001-ben filmtörténelmet írtak, amikor Peter Jackson A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára kifejlesztették az úgynevezett SACC- rendszert. Ez a rendszer hozta létre azt a meseszerűséget, ami a trilógiában végig jelen van. A filmgyártás során ezzel először vált lehetővé egy játékfilm számítógépes fényelése.
Ezt követően a hollywoodi székhelyű EFILM a Colorfront következő ügyfelévé vált, és úttörőként teljes hosszában digitálisan fényelte a Katonák voltunk című filmet. Világszerte elismerik és használják az úgynevezett Lustre - program fejlesztését. Nélkülük számos kiváló film lett volna rosszabb minőségű, mint például a Karib-tenger kalózai, Pókember, King-Kong, Da Vinci Kód vagy az Alexander.
2010. február 20-án vették át Los Angelesben a hivatalos díjátadó gálán Oscar-díjukat a Lustre fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért. Kétségtelen, hogy ez a siker mérföldkő volt a Colorfront történetében. Jászberényi Áron, a Colorfront ügyvezetője elmondta: "Ez a díj hatalmas elismerése a Colorfront fejlesztői csapata által végzett DI innovációs tevékenységnek. A Lustre- szoftver meghatározó jelentőségű a filmutómunka területén, azonban a piac és a technológia állandó fejlődése folyamatos új kihívások elé állít minket."
A Colorfront további sikereket ért el: 2011-ben technikai Emmy-díjat, idén pedig Kossuth-díjat vehettek át.

Priskin Gyula előadásában mesélt fazekasos éveikről is. Kilencedikes fejjel nehéz megérteni, milyen is lehet az, ha az ember úgy űzi a munkáját, hogy ő a legprofibb benne. Egy biztos: büszkék lehetünk arra, hogy az iskolánk alapozta meg az ő jövőjüket és arra is, hogy idejárhatunk, és mi is abban az oktatásban részesülhetünk, amiben egykor ők is. Örülünk, hogy a Fazekas nekik nemcsak egy egyszerű iskolát jelent, hanem olyan intézményt, amely lehetővé tette, hogy barátságot kössenek, és később ilyen neves díjakat nyerjenek együtt.
2013. március 19.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons