2013. március 23., szombat

PÉTER BÁLINT (7. A):OSCAR, EMMY, KOSSUTH, TORNATEREM…





           Március 19-én, kedden a Fazekasba látogatott a Colorfront cég egyik tagja, Priskin Gyula, a cég vezető szoftverfejlesztője, és előadást tartott az A osztályosoknak.
             Én a harmadik sorban ültem, és a kezdés előtt egy csomó filmelőzetest megnéztünk az osztállyal, mint pl. A gyűrűk ura vagy a Skyfall. Ez is bizonyítja, hogy mennyi híres filmkészítő megvette a programjukat, mert ezek mind az ő pluginjüket használó filmek voltak. A bemutató elején az előadó megmutatta a díjakat, amik egy asztalon voltak 2 méterre a mikrofonállványtól, aminek következménye lett az, hogy mindig vissza kellett mennie a mikrofonállványhoz beszélni, ha egy díjért elment. De megérte, mert a díjak gyönyörűek voltak, az Emmyvel az élen. Kiderült az is hogy a Kossuth-díj teteje levehető, és így hozzájuthatunk a benne lévő oklevélhez, na meg hogy a technikai Oscar-díj nem ugyanolyan, mint amit a színészek és rendezők kapnak. A Kossuth-díjat nemrég, március 15-én kapták meg.
                Az előadásból megtudtuk, hogyan indult a három fazekasos diák közös munkája.  Jászberényi Márk Amerikából visszajőve, tele ismeretekkel kezdte el tanítani az osztálytársait iskola után, köztük Perlaki Tamást és Priskin Gyulát. Ekkor még nagyon kezdetleges volt az informatika, nem lehetett felmenni az internetre, és kiválasztani, hogy melyik videóból vagy oldalról szeretnénk megtanulni programozni. Márk amit tudott, arra megtanította a többieket, ami nemes cselekedet volt, mert aki sokat tud, az sokszor inkább dicsekszik vele, minthogy másnak megtanítsa. Az előadásra végül is csak Priskin úr jött el a 3 vezető közül, és mondta el nekünk a cég történetét.  A PowerPoint előadásból megtudtunk mindent, amit akartunk (sőt, néha többet is).
                  Jó volt látni hogy milyen sokra lehet vinni ebből az osztályból (és az ilyen sikeres embereknek is lehet lámpaláza). A leghíresebb programjuk, a Lustre volt az első digitális fényelő program, amivel egy elrontott megvilágítás miatt nem kellett újravenni egy filmrészletet, vagy el lehetett érni mindenféle hatást, amit lámpákkal nem, máshogy pedig csak hosszú idő alatt tudtak. De ami nekem a legszimpatikusabb benne az az, hogy még ma is, 10 évvel a 2003-as kiadás után is sokan használják. Ez volt az első színjavítás, aminek egyből látni lehetett az eredményét. A program olyannyira híres lett, hogy a világhírű cég, az Autodesk felvásárolta őket, viszont ez nem tartott olyan sokáig. Kiléptek a cégből, mert önállóan akartak tovább fejleszteni.
                Az előadás végén odamentem az előadóhoz, oda, ahol kézbe lehetett venni a díjakat, és megtudtam azt, hogy a cégben huszonvalahány ember dolgozik, hogy az az Emmy-díj, amit elhozott, csak egy másolat, mert az eredetit valamiért még nem kapták meg. Szimpatikus ember volt az egykori fazekasos diák, még ilyen eredmények mellett sem volt elszállva magától, mint a legtöbben.
 Az összesített véleményem az előadásról az, hogy egyszerre volt kellemes és hasznos. Hasznos azért, mert nem kellett megtanulnom Mikszáth Kálmánt magyar órára, hanem helyette az Oscar-díjat fogdoshattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons