2014. október 19., vasárnap

Szakkör bemutató: Disputa szakkör



Mi a disputa?
Valószínűleg sokan nem tudják, mit is jelent maga a disputa. A disputa francia eredetű szó,  jelentése: vita. Fontos, hogy a vita nem olyan, mint a veszekedés, a vitában nincs olyan, hogy 'azért, mert csak', itt tényadatokkal kell alátámasztani mindent, akár komoly tudósok, írók művei is számíthatnak érvként. A disputa szakkörön pedig ebből értetődően vitaversenyekre készülnek fel a diákok. Egy szintén FÚJ-os, disputa szakkörre járó 10/C-s tanuló, Moravecz Kata segítségét kértük, aki már volt országos 2. helyezett, hogy meséljen a szakkörről.

Mikor van a szakkör? 
A szakkör minden pénteken 14:30-tól van (általában a könyvtár előtt gyülekeznek), a verseny előtti héten viszont minden délután van találkozó, sőt, van egy disputa-nap is, amikor órákra sem mennek be a disputások. A szakkört Lakatosné Tóth Ildikó tanárnő tartja.

Hogyan is néz ki egy disputaverseny?
A disputaversenyen 3 fős csapatok indulnak. A vita azt jelenti, hogy két szembenálló csapat van, akik egy-egy tételmondatot, azaz valamilyen állítást kapnak. (például a "A tudomány a gazdasági virágzás alapja", vagy ami a mostani verseny tételmondata, "A szenvedély fontosabb, mint a kötelesség"). Az egyik csapat a tételmondat mellett van, a másik pedig ellene, de mind a két oldalra fel kell készülni, mert a versenyen sorsolják ki, hogy ki melyik 'oldalt' kapja, ez nem választható. A versenyen az érveket egy zsűri értékeli, ez alapján egyénileg pontozza a játékosokat, és a csapatok közül eldönti, hogy ki nyert. Több vita van, és a végén egy döntő. Ezek a versenyek országos szintűek, de az egyetemi továbbtanulásba nem számítanak bele.

Hányszor van verseny egy évben?
Évente kétszer van disputaverseny, a hagyományos 3-3 fős csapatokkal, egy Debrecenben van, egy pedig Kecskeméten. Viszont emellett még készülnek a demokrácia-játékra, ami kicsit más, erre 20 fő mehet az iskolából, ez gyakorlatilag abból áll, hogy Budapesten a Parlamentben eljátsszák a demokráciát, tehát egy törvényjavaslatot vitatnak meg és szavaznak meg, majd később önálló bizottságokba rendeződnek. (Ide mindig kellenek emberek, tehát, aki szeretne, jelentkezzen nyugodtan! Ugyanis ez az, ahová nem csak azok mennek, akik a disputa szakkörre járnak, hanem egyéb érdeklődők is.)

Mi történik a szakkörön? 
A disputaszakkörön először is a versenyre kezdenek készülni (tehát szinte az egész szakkör ebből áll). Minden verseny előtt van legalább 1-2 hónap felkészülési idő, amikor csak egymással beszélgetnek a csapatok, az ötleteket és anyagot gyűjtenek, amit közösen értékelnek. Mindent megbeszélnek a tételmondatokkal kapcsolatban mellette és ellene, ezután háromfős csapatokra oszlanak (vagy önállóan, vagy a tanárnő segítségével), utána pedig már csak csapatokban készülnek. A csapatok között nem olyan szoros a kötelék, mert nyilván egymás ellen is fognak versenyezni, sőt, a legutóbbi verseny alatt két fazekasos csapat volt a döntőben (egyébként az első 4 fazekasos csapat lett).

Miért érdemes ide járni?
Jó a közösség, tehát sokan mennek azért, mert a barátnőik, barátaik a szakkörre járnak, de olyanok is előfordulnak, akik szóbeli versenyre készülnek, akár egy szavalásra, vagy egy szóbeli verseny döntőjére, és persze azok, akik ilyen típusú pályára készülnek, diplomáciával szeretnének a későbbiekben foglalkozni, vagy valamilyen kommunikációval. Ezen kívül nagyon nagy tudásanyagot szerezhetünk azzal, ha a szakkörre járunk, mert nagyon változatosak a témák, és a kommunikációban is fejlődhetünk, de ami a legfontosabb, az az összerendezett gondolkodás és a logikai kapcsolatok felismerése.

Szóval, ha jó közösségre vágysz, úgy, hogy közben fejlődhetsz is, jelentkezz a disputa szakkörre!

Írta: Török Barbara és Nyéki Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons