2015. január 23., péntek

Filmajánló: Holt költők társasága

holt költők társasága

holt költők társasága, angolul Dead poets society- neven vált ismerté az a remekmű, ahol főszerepet kapott a mi drága színészünk, Robin Williams (1951-2014).
A film 1989-ben készült, mégis örökéletű lesz, legnagyobb reményeim szerint.
A történet az ötvenes években játszódik, a Welton Akadémia iskola pedig egy fontos helyszínként jelenik meg. Itt a gyerekeket nem arra tanítják meg, miként használják akár képzelőerejüket vagy tehetségüket, sokkal inkább a jövőre figyel mindenki, hogy megalapozzák életüket. Egy kemény, megszokott rendszerben élnek a diákok, aztán megjelenik Mr. Keating tanár úr, az új irodalom oktató…

A www.port.hu oldalán az alábbi leírásra bukkantam:
„Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életreszóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.”
Egy részletet talán a legcélszerűbb mutatni, hisz ha ezek után valaki nem kap belső késztetést arra, hogy végig nézze a filmet… vajon miért is van itt?
Részlet a Holt költők társasága c. filmből: https://www.youtube.com/watch?v=G-iJ-sAj0zA
Végezetül egy idézet, képpel zárva: „Úgy is ki lehet szívni az élet velejét, hogy nem akad meg a csont a torkunkon.”

Carpe diem!

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a szerzőnek a filmismertetésért! A szerző neve legyen ott, különben nem tudunk rendesen gratulálni! Érdemes lenne az érettségiről is írni: vmelyik tantárgy feladatait megnézni, és véleményezni még érettségi előtt álló szemmel nézve. Fel is oszthatnátok magatok közt, ki hány feladatot tudna most megoldani alsóbb évesként. Én is kíváncsian várnám.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons