2010. április 11., vasárnap

Alice, csodaországban - filmkritika

A mai reggel, egy fiú álmosan bekapcsolta a számítógépét, és elolvasta az e-mailjeit. Milyen könnyen megy ez mostanában. Bezzeg régen, mikor még csak a posta és a levél volt... Akkoriban, még a postaládáig is el kellett sétálnunk. Ma már csak e-mail... Hát ilyet. A fiúnak megakadt a szeme az egyik e-mailen:
Zoli!

Olvasgattam az írásaidat, szerintem publikálhatnál a FÚJ-ba is! ...
... Tehát arra kérlek, hogy filmkritikát, bármit tegyél bele! Üdv.! VGY 
Tehát sziasztok, szeretnék üdvözölni minden olvasót és szerkesztőt, Zoli vagyok. Velem még itt nem találkozhattatok, éppen ezért, mint újdonsült szerkesztő, rögtön szeretnék valami olyat írni nektek, amit itt még nem láthattatok. Valami újdonsültet. :)

Most Tőlem olvashattok egy filmkritikát,  sokunk gyerekkori kedvencének, az Alice, csodaországban című rajzfilmnek, friss feldolgozásáról, epizódjáról. Kinek, mi tetszik. :)


„…és végül a 19 éves Alice meglelé önmagát, s elindult az Élet útján, hogy beteljesítse azt, amire hivatott.” Így végződik Tim Burton története, ami látványnak szép, „betegnek” – már ami a rendezőt illeti – azonban nem elég beteg. 


rendező: Tim Burton
író: Lewis Carroll
forgatókönyvíró: Linda Woolverton
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Dariusz Wolski
producer: Tim Burton, Jennifer Todd, Suzanne Todd, Richard D. Zanuck
vágó: Chris Lebenzon

szereplő(k):
Mia Wasikowska (Alice Kingsley)
Johnny Depp (Kalapos)
Helena Bonham Carter (Vörös Királynő)
Anne Hathaway (Fehér Királynő)
Michael Sheen (Nyalka Nyúl)
Stephen Fry (Vigyori Úr)
Matt Lucas (Tutyika / Mutyika)
Alan Rickman (Bölcselő)
Crispin Glover (Kör Bubi)
Christopher Lee (Sárkánygyík)
Noah Taylor (Badar)
Barbara Windsor (Hőscincér) 

Miről is szól a film? 
Alice visszatér a kislányként megismert különös világba, hogy újra találkozzon gyerekként megismert különös barátaival: a Kalapossal, Nyalka Nyúllal, Vigyori Úrral, Bölcselővel és a különös ikerpárral, Tutyikával és Mutyikával. A lány fantasztikus utazásba kezd Csodaországban, melynek legfőbb célja a zsarnok Vörös Királynő uralmának megdöntése.

Saját vélemény 

Nos, most valahogy értékelnem kéne a filmet. Összességében a film, nekem tetszett. A film azzal kezdődik, hogy a pici Alice-nak rémálmai vannak, amik mint azt mindannyian tudjuk, nem rémálmok, csak emlékképek Csodaországból. :) Az előző rész óta, 13 év telt el, és a mi kis Aliceunk már nagy nővé érett. Éppen a kezét kéri meg egy lord, amikor észreveszi Nyalka Nyulat és elkezdi követni. A korábbi filmből már jól ismert módon, Alice beleesik egy lyukba, zuhan pár száz métert, majd sértetlenül feláll. (Itt megjegyezném, hogy ez nem teljesen reális. De hát ez Csodaország) Az első próbája csak úgy, mint kiskorában, a kulcsot a mini ajtóba jelenet. Most valahogy gyorsabban ment neki. 

Miután átment az ajtón, rögtön összefutott Tutyikával, Mutyikával és Nyalka Nyullal akik elvitték a Bölcselő elé. Eleinte nem hitték el Róla, hogy ő az igazi Alice, viszont a későbbi kalandok során bebizonyosodik az ellentéte. Az orákulum jóslata szerint Alice sorsa az, hogy a Dics napján legyőzze a Sárkánygyíkot, ezáltal megtörje a Vörös királynő hatalmát. A kislány, szokásához híven, most sem szeretne ártani senkinek. Összes kalandja során, arra törekedik, hogy a jó szívével, sérülések nélkül "győzedelmeskedjen". Kalandjai során elkíséri a Kalapost alakító Johnny Depp, aki ismét megmutatta, hogy mennyire jó színész. Tényleg... A Kalapos szerepe tetszett a legjobban. Kicsit őrült, kicsit megszállott, kicsit elmebeteg. Kicsit magamra emlékeztet. 
Kalapos: Rémisztő Alice... Nem bírok magammal, zakatol az agyam... Én megőrültem...
Alice: Tartok tőle.. Teljesen dilis vagy. De elárulok egy titkot. A legkiválóbbak mind azok!
Alice: Kalapos. Mi a különbség a holló és az íróasztal között?
Kalapos: Még csak elképzelésem sincs.
Ez is olyan... Kalapos... Nem is vártam mást. :D

Nos, említettem a sérülésektől mentes környezetet. A film végén Alice minden vonakodása ellenére, egy kis társalgás után a Bölcselővel, végez a Sárkánygyíkkal. Habár ezzel sok más ember, köztük Kalapos életét is megmentette. Mire is akarok én ezzel kilyukadni..? Szerintem ez a film vesztette a gyerekfilm értékéből. Sokkal inkább egy idősebb, akcióra vágyó korosztályt célzott meg. Ezzel elérte, hogy nekem is tetsszen, és ne csak egy unalmas gyerekmesét lássak benne.
Természetesen, a Sárkány legyőzésével, a Vörös Királynőt is legyőzték és a katonái fellázadtak ellene. A Fehér Királynő, büntetésül a nővérét száműzte, a talpnyalójával együtt. De ez még nem volt elég. Megparancsolta mindenkinek, hogy szóba álljanak velük, így örök életükre magányosak maradtak. Pontosabban együtt maradtak. Természetesen az új királynő nem adta meg, a halál nyújtotta kegyelmet.
A film végén Alice visszatér a saját világába, immáron "tiszta" szemmel.
Alice: Sajnálom, nem megyek hozzád. Nem te vagy akire vágyom.. És az emésztésed sincs rendben. Szeretlek Margaret, de ebben én döntök. Elvégre az én életem.
Örülhetsz, hogy a nővérem a nejed, Lauel. Tudom, hogy jó férj leszel, de rajtad tartom a szememet.
Nincsen herceg Imogine néni. Keressen fel egy orvost a képzelgéseivel.
Kedvelem a nyulakat, főleg a fehéreket.
Ne aggódj anyám, ígérem nem élek majd haszontalan életet.
Egy vicces ikerpárra emlékeztettek álmomból.
Férfi:
Kifelejtettél.
Alice: Szó sincs róla. Üzleti ügyben kell tárgyalnunk.
Férfi: Menjünk be a dolgozószobába?
Alice: Ó még valami. *örömtánc*
A filmben olyan sztárok is énekelnek, mint például Avril Lavigne.


Egy szónak is száz a vége. Ajánlom mindenkinek ezt a filmet, kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Jó szórakozást! :) 
Források: 
Port.hu
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/2168/alice-csodaorszagban/ 




Remélem, hogy elnyerte tetszéseteket a cikk. Várok mindenféle, építő- és támadójellegű kritikát! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons