2010. március 18., csütörtök

SZITÁR ÁDÁM: Miért a nyuszi hozza a tojást?

Amikor a nyuszit emlegetjük ,mindenki egy apró, nagy fülű szőrmókot képzel maga elé, többféle színűt;fehéret , feketét, tarkát, barkát(kivéve azokat az elvetemülteket, akiknek a nyúl szó hallatán össze fut a nyál a szájukban).

De a kérdés még mindig áll, vajon milyen szerepet játszik egyik legnagyobb ünnepünkben, a húsvétban? Valójában nem is a szerepe a kérdés, hiszen az közismert: ő hozza a húsvéti tojást. De mégis mi köze a nyúlnak a tojáshoz? Erre a kérdésre a választ, mint a legtöbb ünnep kapcsán, a hagyományainkban találjuk meg.

Vagy mégsem?
Ez kiderül hamarosan.
Legtöbb ünnepünk és a hozzá kapcsolódó hagyományaink a keresztény vallásban gyökereznek. Maga a húsvét is ilyen. Ezen alkalomkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük. Ezt 40 napos keresztény nagyböjt előzi meg, innen ered az esemény neve is: húsvét, vagyis 40 napi böjt után húst veszünk magunkhoz.
A húsvéthoz kapcsolódó szokásainkban mind a pogány és mind a keresztény vallás szimbólumai egyaránt megtalálhatóak. Ezek összefonódásának köszönhető a locsolás hagyománya, mely egyrészről a termékenység áldását hozza az asszonyokra, másrészről a keresztelésnek hódol (A víz a megtisztulás és a termékenység jelképe. Ez utóbbihoz kapcsolódnak a virágok, amelyeket megöntözünk, hogy el ne hervadjanak, így a hölgyeket is megöntözzük szintén ugyan ezért. ). Továbbá összefüggésben lehet azzal a hiedelemmel is miszerint a Krisztus sírja mellé kirendelt római őrök vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő jeruzsálemi asszonyokat.

De mint a legtöbb hagyomány, így ez is változott az idők során.(Pl. míg dédapáink egy dézsa vízzel, nagyapáink szódával, addig mi már csak kölnivel locsolunk). És ez így is van rendjén, hisz a dolgok változnak (bár igen mulatságos lenne beállítani a szomszéd lányokhoz egy vödör jéghideg vízzel, mondván, hogy locsolni jöttem).
Véleményem szerint manapság ezt a kisgyermekek kedvelik a legjobban, akik locsolásukért és versükért cserébe piros tojást, csokit esetleg pénzt is kapnak.

A tojásnak fontos szerepe van az ősidőktől kezdve, mint az élet, a lélek székhelye, az örök megújulás szimbóluma. A görögök és rómaiak szerint tojásból születtek az istenek. A Kalevala szerint tojásból lett az egész világ.(Ez már majdnem Star Wars, annyi különbséggel, hogy míg ott az Erő körül forog minden, addig itt a tojás körül.)
Mindebből azonban még mindig nem derül ki, hogy mi köze a nyúlnak a tojáshoz ,illetve a húsvéthoz. Aki pedig a választ az előbb említett hagyományokban keresi, az csalódni fog. A nyúl előkelő helye szép tavaszi ünnepünkben egy tévedés eredménye. Néprajztudósoknak hála, megvan a titok nyitja: félrefordítás. Németország egyes vidékein, ilyenkor az emberek gyöngytyúkkal és annak tojásaival ajándékozták meg egymást, aminek német neve:Haselhuhn. Később ez került helytelenül összefüggésbe a nyulat jelentő Hase szóval. Így esett meg, hogy a nyuszira szabták a tojáshordás feladatát.

Amikor ezt megtudtam, fogtam a fejem, hogy ilyen lehetséges, de ha jobban belegondolunk, elég mókás. Két dolog azonban biztos:
Ezen változtatni már nem lehet! Amíg világ a világ, ez a pici, ennivaló emlős fogja hozni a különféle tojásokat, tovább növelvén ennek a kis történetnek a jelentőségét mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.

Most megyek és eszem tovább a jól megérdemelt és régóta áhított kalácsot és sonkát!

Szitár Ádám (Hans)

3 megjegyzés:

  1. aljas rágalom! hazugság! árulás! az igazság a South Park 11.évad 5.részében (Fantastic Easter Special) található! :D Ajánlom figyelmetekbe! (www.sp.hoff.hu) ;)

    VálaszTörlés
  2. Ügyes összeállítás, Ádám!)))))

    VálaszTörlés
  3. Tagolj, Ádám, úgy könnyebben befogadható a szöveg!)))))

    VálaszTörlés

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons