2010. március 12., péntek

VÍGH LEVENTE: Az IQ is számít

Az IQ is számít

Beszélgetés az osztályban, téma a továbbtanulás. Természetes önbizalomhiány párosult a rendkívül nagyra törő tervekkel. Többen szeretnének külföldön elhelyezkedni, ami úgy tűnk, hogy egyre elérhetőbb céllá válik a továbbtanuló diákok előtt.

Az uniós intézmények felvételi rendszerének reformja után az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) a lexikális tudás helyett a kompetencia alapú értékelésre helyezi a hangsúlyt. Ez több szempontból is előnyös: az intézmények hatékonyabb humán-erőforrás tervezést remélnek, az általuk kiirt posztokra jelentkezők pedig egyszerűbb felkészülést.

A cégek rendszeresen felmérik munkaerő-szükségletüket, keresik a számukra megfelelő embereket. Nem a lexikális tudás és az addig megszerzett papírok lesznek fontosak a cégeknél. A konkrét szakmai készségek és szaktudás mellett számos alapvető kompetencia vizsgálatára is sort kerítenek, felmérve, hogy milyen szintű is a problémamegoldó képessége, a kommunikációs készsége, az eredmény-központúsága, a tanulási és fejlődési képessége, a szervezőkészsége és az elvégzendő feladatok rangsorolásának képessége, a rugalmassága, illetve a csapatmunkára való alkalmassága az adott személynek. Talán így egyszerűbbé fog válni a külföldön való munkakeresés, hiszen ezek a tesztek az eddigi 2-3 éves felvételi-sorozatot 5-9 hónaposra szűkítik le.

Ez még nem elterjedt módszer, de ha figyelembe vesszük a rohamosan változó igényeket, fontos az átképzés és az alkalmazkodni tudás a cégek igényei szerint, aminek talán ez lehet a jövőbeli módszere.

Bár még messze van a munkavállalás a gimis évektől, mégis érdekes, hogy milyen bizonytalanságot okoz a fiatalokban a jövőbeli megélhetés.

1 megjegyzés:

  1. Ez mind szép és jó a jövőre nézve, de mire mi odajutunk addigra minimum lesz a 3 diploma és a 4 nyelven középfokú szinten megírt nyelvvizsga, persze kis hazánkban. Ezzel csak felvételi lehetőség nyerhetünk egy belföldi cégnél ahol azonban a túlképzettségre valót tekintettel nem biztos, hogy az általunk kiválasztott állást mi fogjuk betölteni. Remélhetőleg, belföldön el minél hamarabb elterjedtté válik a külföldi mintára épülő "felmérési rendszer".

    Tanulságos post, köszönjük :)

    VálaszTörlés

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Walgreens Printable Coupons